Ce puteti vizita?

In lunca Tarnavei Mari, situata in spatele catedralei si a scolilor, se aflacampia unde s-a tinut Marea Adunare Nationala de la 3 - 15 mai 1848.

Tot aici, in anul 1911, s-au tinut serbarile semicentenarului ASTREI, la care au luat parte numerosi literati, oameni de stiinta si cultura din toateprovinciile romanesti,timp in care Aurel Vlaicu zbura cu propiulavion deasupra multimii.

 

La 28 noiembrie 1918, aici a aterizat avionul care aducea vestea cea mare a reintrarii Romaniei in razboi pentru eliberarea Transilvaniei.

Ansamblul monumental "Gloria", care domina Campia Libertatii, a fost inaugurat in anul 1977. La baza monumentului propriu-zis, (daltuit in piatra, inalt de circa 18 m, reprezentand o poarta a istoriei),  sunt incrustate istorilcele cuvinte: "Vrem sa ne unim cu tara !".

Cel de-al doilea element al ansamblului este constituit din 3 statui din bronz, intruchipand trei fete care tin deasupra capului cununi de laur, ce simbolizeaza cele trei tari romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.

In forma de semicerc, in dreapta si in stanga monumentului se afla "Aleea Revolutiei", o suita de 26 de brusturi din bronz, reprezentand pe cei mai de seama carturari si revolutionari din tarile romanesti. 24 din aceste statui au fost dezvelite in anul 1973 cu ocazia implinirii a 125 de ani de la revolutia din 1848.

 

Alte obiective